بسیاری از ما شرکت اوبر را میشناسیم یا دستکم نام آن را شنیدهایم. شرکتی که با راهاندازی یک اپلیکیشن سفر آنلاین توانست خدمات مقرون به صرفهتری را هم به مسافران و هم به رانندگان ارائه دهد؛ اما ظاهراً در این شرکت استعدادهای دیگری هم وجود دارد. اوبر همه این استعدادها را پاس می دارد و از آنها برای پیشبرد اهداف و توسعه قابلیت های کارکنانش استفاده می کند. برای مثال مدیر محصول اوبر علاقه مند به تولید محصولات چوبی است و تجربه خوبی دراین زمینه دارد و اوبر حتی از این تجربه برای طراحی کارگاه هایی با هدف آشنایی کارکنانش با این روند و بهبود تجربه آنها در زمینه های مختلف استفاده کرده است.

اوبر و مبلمان
اوبردیزاین (Uberdesign) یا همان «طراحی اوبر» نام یک تیم خلاق در شرکت اوبر است. آنها از هر ایده خلاقانهای که موجب ارائه بهتر خدمات و بهبود تجربیات کاربران نهایی شود استقبال میکنند و آن را به اجرا درمیآورند؛ شاید برایتان جالب باشد که تیم اوبر این بار درکنار کارهای دیگرشان درقالب یک کارگاه به سراغ طراحی مبلمان رفتهاند! بعید نیست با وجود چنین استعدادهایی در اوبر در آینده نه چندان دور آنها به فکر طراحی محصولات جدیدتر و ورود به بازار پرسود مبلمان بیفتند.

سرپرستی تیم اوبردیزاین بر عهده طراحی به نام پاتریک دوهان (Patrick Dohan) است. طیف گستردهای از طراحیها در کارنامه پاتریک به چشم میخورد. او بر اساس نیاز به ساخت هر چیز مفیدی کمک میکند. پاتریک همواره به کار کردن با چوب و تولید محصولات چوبی علاقه داشته اما هیچگاه فضایی با امکانات مورد نیاز در اختیار نداشته است؛ اما اکنون در کارگاه کوچکی که در گاراژ خانه اش راه اندازی کرده این کار را با عشق و علاقه انجام می دهد. او برای این که تجربه زیبای کار کردن با ابزار و چوب را به کارکنان خود منتقل کند در شرکت اوبر نیز در قالب جلسات کارگاهی به صورت محدودی دست به آموزش تولید مبلمان چوبی زده است!

ابزار نجاری شرقی در برابر تکنیک تولید مبلمان غربی!
به عقیده پاتریک دوهان در دکوراسیون داخلی دیوارها، زمین و سقف مهم هستند اما آنچه ما واقعاً به آنها ارتباط برقرار میکنیم مبلمان، میز و صندلیهاست. او حتی نگاه جالبی به ابزارهای نجاری دارد. به عقیده پاتریک تفاوتی اساسی میان ابزارهای درودگری غربی و شرقی وجود دارد. در حالی که در ابزارهای نجاری غربی همه چیز بر اساس فشار کار میکند، عملکرد ابزارهای ژاپنی بیشتر بر پایه کشیدن است. از سوی دیگر نجاری غربی همواره به گیرههایی که در اطراف میزها نصب میشوند وابسته بوده، در حالی که درودگران ژاپنی هنوز هم زمین را به عنوان محل کار خود انتخاب میکنند. در نتیجه به نظر میرسد که نجاری به سبک شرقی به هزینه، امکانات و نیروی کمتری نیاز دارد اما صبر و حوصله بیشتری میطلبد. او به همین دلیل تصمیم گرفت برای تولید مبلمان خود از برخی ابزارها و تکنیک های نجاری ژاپنی استفاده کند.

محصولات تولید شده به وسیله پاتریک
میز پاتختی
از اولین محصولاتی که پاتریک طراحی کرده است میتوان به یک میز کنار تختی Quartersawn اشاره کرد. میزی ساده، جادار و مقاوم که از چوب بلوط ساخته شده است. این میز در عین سادگی از ظرافت زیادی برخوردار است. لبه صفحات چوبی در میز Quartersawn به صورت زاویهدار برش خورده و بدون هیچ شکافی به هم متصل شدهاند. این کار با توجه به ابزارهای محدودی که در اختیار او بود بسیار جالب توجه است اما ظاهراً شیوه نجاری ژاپنی در این زمینه به او کمک کرده است.

میز نهارخوری و عسلی
افزون بر این او یک میز ناهارخوری 8 نفره و یک میز عسلی نیز با همین روش تولید کردهاست. طراحی این میزها از سادهترین مراحل یعنی ترسیم بر روی کاغذ شروع میشود.

میز جلومبلی
میز جلو مبلی نیز از دیگر تولیدات پاتریک است که از پایهای با جنس بلوط و صفحهای از جنس کوارتز ساخته شده است. کوارتز با وجود وزن زیاد در مقایسه با سنگهای زینتی دیگر نظیر مرمر مقاومتر است و به راحتی شکسته نمیشود.

مبلمان اداری
طرحهای پاتریک دوهان تنها به همین موارد ختم نمیشود. او تصمیم گرفتنه برای محیطهای کاری نیز میزهای اداری تولید کند. میز طراحی شده توسط او ساده اما زیبا و کاربردی است و فضای کافی برای قرار دادن وسایل بر روی میز و پای کاربران در زیر میز را فراهم میکند. او هماکنون از این میز در دفتر کاری خود استفاده میکنند.

با نگاهی به محصولات تولید شده توسط پاتریک میتوان دریافت که او با وجود امکانات محدود از خلاقیت و توانایی بالایی برای تولید مبلمان کاربردی برخوردارند. شاید روزی اوبر به این نتیجه برسد که دستکم برای تأمین نیازهای خود از ذوق و استعداد این طراح محصول جوانش استفاده کند!
اما مهمتر از این مسئله اهمیتی است که اوبر به همکاران خلاق خود می دهد و از همه روش ها و ابزارها حتی نجاری و تولید محصول برای ارتقائ تفکر خلاقانه در مجموعه استفاده می کند.