با بازگشایی مدارس، کودکان و نوجوانان باید دوباره به حال و هوای مطالعه و انجام تکالیف بازگردند و در نتیجه اتاقهای آنها همانند سابق به فضایی پر رونق تبدیل میشوند. اتاقهایی که باید در آنها به انجام تکالیف و مرور درسها بپردازند و خود را برای امتحانات و کنکور آماده کنند. در این بین، مقولهای که بیش از هر چیز اهمیت دارد و بر موفقیت تحصیلی آنها در مدارس و کنکور نیز تاثیر مستقیم میگذارد، امکان تمرکز دانش آموزان در هنگام مطالعه است. پس سوال هایی از این دست مطرح می شوند؛ آیا دکوراسیون و فضایی که فرزندانمان در آن به درس خواندن میپردازند در میزان تمرکز آنها مؤثر است؟ و مهمتر اینکه چگونه میتوان محیطی مناسب برای مطالعه دانش آموزان فراهم کرد؟ با ما همراه باشید تا نکاتی را در این زمینه باهم مرور کنیم.

احتمالاً بارها مشاهده کردهاید که فرزندانتان در اتاق خواب خود نمیتوانند به انجام امور درسی خود بپردازند و فضای نشیمن خانه یا میز ناهارخوری را برای این کار ترجیح میدهند. این موضوع در گذشته نیز برای ما پیش آمده و عدهای از ما همواره در مقابل تلویزیون به مطالعه و انجام تکالیف میپرداختیم. در نگاهی متفاوت به این موضوع درمییابیم که این رفتار نه به دلیل جذابیت فضای نشیمن یا میز ناهارخوری است، بلکه بیشتر به علت نامناسب بودن دکوراسیون اتاق کودک و نوجوان رخ میدهد. نور کم، نبود میز مطالعه، صندلیهای سفت و نامناسب، کفپوشهای سخت و زبر و بینظمی و بههمریختگی اتاق خواب از جمله دلایلی است که کودکان و نوجوانان را از اتاق خود گریزان میکنند. با این وصف بد نیست تا به نکات زیر نگاهی بیندازیم.
نور کافی
نور یکی از اصلیترین ارکان در دکوراسیون داخلی است که ما را به ماندن در یک فضا ترغیب و یا به کلی از آن مکان دور می کند. بهطور معمول انسانها و بهویژه کودکان و نوجوانان به دکوراسیون های پرنور و روشن علاقه بیشتری نشان میدهند. افزون بر این، مطالعه و انجام تکالیف نیز به نور کافی نیاز دارد و کمبود نور میتواند در دراز مدت آسیبهای جدی به چشم دانش آموزان وارد کند.

بهطور کلی نور در طراحی داخلی از دو منبع مصنوعی و طبیعی به وجود می آید. نور طبیعی از طریق پنجرهها تأمین میشود. با این وصف، اگر در اتاق کودک و نوجوان پنجرهای وجود دارد، بهتر است با پردهای ساده و نهچندان ضخیم پوشانده شود تا در صورت نیاز، بهراحتی بتوان نور خورشید را به داخل اتاق هدایت کرد. افزون بر این، در دکوراسیون اتاق کودک و نوجوان نور مصنوعی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و در بعد از ظهر و شبهنگام وظیفه روشنایی اتاق را بر عهده دارد. نتیجه آنکه، در نورپردازی اتاق خواب فرزندانتان سعی کنید از ترکیب نورهای سفید و زرد استفاده کنید چراکه نور زرد بهتنهایی فضایی دلگیر ایجاد خواهد کرد و نور سفید نیز چشمان آنها را اذیت میکند.
صندلی راحت
پس از اطمینان از وجود نور کافی در اتاق دانش آموزان، باید به دنبال یک صندلی راحت باشیم. اما این صندلی چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
طبیعی است نشیمن راحت نخستین اولویت ما برای سنجش راحتی صندلی است. این راحتی بیش از آنکه به الیاف به کار رفته در صندلی مرتبط باشد، به فرم و حالت استاندارد و البته طول و عرض مناسب آن بستگی دارد. برای مثال صندلیهای لاله بهگونهای ساخته میشوند که کاملاً با فرم بدن انسان در هنگام نشستن سازگارند. معمولاً به دلیل وجود میز مطالعه صندلیهای دانش آموزان نیاز چندانی به دسته ندارند با این حال اگر به محصولی دستهدار علاقه دارید دقت کنید که از طول و عرض مناسب و کافی برای نشستن و جابجایی فرزندتان برخوردار باشد. افزون بر این، ارتفاع نشیمن صندلیها از سطح زمین باید بهگونهای باشد که پای فرزندتان بهآسانی با سطح زمین تماس پیدا کند.

میزی با ارتفاع و فضای مناسب
یک صندلی راحت، با یک میز مناسب کامل میشود. جدا از فضای سطح میز که باید ظرفیت قرارگیری کتاب و دفترهای مختلف را داشته باشد، ارتفاع میز نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. یک میز با ارتفاع مناسب سبب میشود تا دانش آموزان تسلط کافی به کتاب و دفتر خود داشته باشند و برای انجام تکالیف نیازی به کشیدن خود یا خم شدن بر روی میز نداشته باشند. در واقع یک میز مناسب تضمینکننده سلامت کمر و ستون مهرههای فرزندان شما خواهد بود.

علاوه بر این، میزها باید از فضای مناسبی برای جای دادن برخی اقلام نظیر کتاب، دفتر، کاغذ و خودکار و قلم برخوردار باشند. در حقیقت هرچه میز دارای ظرفیت بیشتری باشد، به کمد و قفسههای کمتری برای قرارگیری وسایل و ابزارهای مدرسه نیاز داریم. به یاد داشته باشید که همواره قرار نیست یک میز مناسب با هزینه بالا فراهم شود؛ بلکه میتوانید از تورفتگیها و فضاهای اضافه اتاق استفاده کرده و با نصب یک طبقه چوبی، این قسمت را به یک میز مناسب و وسیع تبدیل کنید.
فضایی مناسب برای وسایل دانش آموزان
یکی از دلایل گریزان بودن فرزندان از اتاق خواب خود، بینظمی و بههمریختگی فضای آن است. نبود جای کافی برای قرار دادن وسایلی نظیر کتاب و دفترها از یک سو و کمبود مساحت اتاق خواب از سوی دیگر موجب شده تا شاهد فضایی شلخته و ناآرام در اتاقها باشیم. در نتیجه دانش آموزان فضای نشیمن و میز ناهارخوری را برای درس خواندن و انجام تکالیف خود ترجیح میدهند.

اگر اتاق خواب دانش آموزان از مساحت کافی برای قرار دادن کمدها و قفسهها برخوردار باشد، چندان برای نظم بخشیدن به فضا مشکل نخواهید داشت. اما معضل تازه هنگامی آغاز میشود که با اتاقی کوچک مواجه میشویم. در این مواقع ما توصیه میکنیم بهجای استفاده از مساحت مفید اتاق و چینش فشرده وسایل در کنار یکدیگر از فضاهای زائد و غیرمفید موجود استفاده کنید. فضای زیر تخت یکی از مکانهای مناسب و با دسترسی راحت برای قفسهبندی و چینش وسایل و کتابها محسوب میشود که نهتنها مساحتی را اشغال نمی کند، بلکه به جلوه و زیبایی اتاق خواب نیز میافزاید.
افزون بر این، دیوارها نیز فضای وسیعی برای شما تدارک دیدهاند که بهراحتی میتوانید با نصب باکسهای چوبی، هم فضای مناسبی برای قرار دادن وسایل ایجاد کنید و هم موجب زیبایی بیشتر دیوارهای یکنواخت و بیروح شوید. از این گذشته، باکسهای دیواری در مقایسه با کمدها و قفسهها از قیمت مناسبتر و تنوع طرح و رنگ بیشتری برخوردارند.
چه رنگی برای اتاق دانش آموزان مناسبتر است؟
انتخاب رنگ برای دکوارسیون اتاق کودک و نوجوان تا حد زیادی به روحیات آنها بستگی دارد. برای مثال اگر فرزندانی پر جنب و جوش و پرنشاط دارید لزومی به استفاده از رنگهای گرم در طراحی اتاق خواب آنها ندارید. رنگهای گرم اگر به میزان زیاد در یک فضا به کار روند موجب افزایش فشار خون و هیجان و مانع از تمرکز دانش آموزان میشوند. از سوی دیگر، رنگ سرد، گرچه آرامشبخش است، اگر به شکل غالب در طراحی داخلی استفاده شود، گاهی کسلی و بیحوصلگی را به همراه می آورد.
با این وصف، توصیه میکنیم که در دکوراسیون اتاق کودک و نوجوان از رنگهای خنثی نظیر سفید، بیشترین استفاده را کنید و در کنار آن با توجه به روحیات فرزند خود رنگهای گرم یا سرد به کار گیرید. همچنین به یاد داشته باشید رنگ سبز در میان رنگهای سرد و رنگ نارنجی در بین رنگهای گرم کمترین تاثیر منفی را با خود به همراه دارند، پس میتوانید با خیالی آسودهتر از این رنگها در دکوراسیون داخلی اتاق دانش آموزان استفاده کنید.