
1.گروه بندی مبلمان بر اساس عملکرد
یکی از مهمترین ویژگیهای مبلمان عملکرد آن است و این که آن قطعه مبلمان چه کاربردی دارد. مبلمان به لحاظ عملکرد به گروههای زیر قابل تقسیمبندی است:
1.مبلمان برای نشستن و لم دادن
2مبلمان برای خوابیدن و دراز کشیدن (رکلاینر)
3.مبلمان برای غذاخوردن
4.مبلمان برای کار
4.مبلمان برای یادگیری و آموزش
5.مبلمان برای ذخیرهسازی
6.مبلمان چندمنظوره
7.مبلمان مکمل
هر کدام از گروههایی که گفته شد بر اساس خصوصیات و نیازهای خاصی تعریف میشوند:
بهره برداری؛ که در واقع کار اصلی مبلمان است.
ابعاد انسانی؛ که ویژگیهای فنی محصول مورد نظر با ابعاد آنتروپومتری کاربر تنظیم میشود.
بهداشت محصول
مباحث آموزشی
ساخت و ساز


1.1- مبلمان برای نشستن و لم دادن
دسته اول مبلمان که جهت نشستن و لم دادن استفاده میشود، شامل صندلیهای ساده، چهارپایهها، پافها و صندلیهای بار -که فقط در برخی از آنها پشتی برای کاربر در نظر گرفته شده است- میشود. همینطور صندلیهای دستهدار، مبلها، مبلهای راحتی، کاناپه و مبل L که تمام یا قسمتی از بدن را محافظت میکند، در این دسته بندی قرار میگیرند.


1.2- مبلمان برای خوابیدن و دراز کشیدن
مبلمانی که برای استراحت طراحی و ساخته میشود، باید حتما راحتی را تضمین کند و بدن را به طور کامل تحت پوشش و محفاظت قرار دهد. برخی از انواع مبلمان راحتی، بدن را چه در حالت نشسته و چه در حالت درازکش حمایت میکنند. به همین دلیل میتوان مبلمان برای استراحت را به دو زیر گروه تقسیمبندی کرد:
- فقط با عملکرد دراز کشیدن، مانند تخت خواب و تشک
- با عملکرد دراز کشیدن و نشستن، مانند مبلهای تاشو، کاناپه و مبلهای L. در این زیر شاخه از مبلمان، تغییر کاربری توسط تجهیزات و یراق آلات به خصوصی انجام میشود و مبلمان را به راحتی باز و بسته میکند. اگرچه، در صورتی که اندازه نشیمن مبل به اندازه کافی باشد، جهت دراز کشیدن دیگر نیازی به تغییر حالت وجود ندارد.

1.3- مبلمان برای غذاخوردن
گروه مبلمان برای غذاخوری به طور کلی شامل انواع میز، میزهای چند تکه، بوفه، میز سرو و میزوصندلیها میشود. میزها میتوانند برای آماده سازی و سرو غذا، همچنین پایه گلدان و روشنایی مورد استفاده قرار گیرند. برخی از میزهای اتاق غذاخوری میتوانند تغییر شکل دهند و با توجه به نیاز و کاربری بزرگتر و یا کوچکتر شوند. همچنین اکثر آنها ابعاد یکسان و استانداردی دارند که در صورت لزوم میتوان میز دیگری به آنها افزود و ظرفیت را بیشتر کرد.


1.4- مبلمان برای کار
گروه مبلمان برای کار شامل انواع صندلیهای اداری، از قبیل صندلیهای کارمندی، کارشناسی، مدیریتی، انتظار و کامپیوتر و همچنین میز تحریر، میز مطالعه، میز کار و پذیرش میشود. میزها میتوانند برای کار، درس خواندن و به عنوان پایه برای دستگاهها و تجهیزات مورد استفاده قرار گیرند. البته که در میان میزهای اداری بین میز اتاق کنفرانس، میز دفترکار، میز تحریریه مجلات، میز کاگروهی و ... تفاوتهایی وجود دارد.
میز مطالعه و دفاتر کار معمولا ابعاد ثابتی دارند، در عوض قابلیت تنظیم ارتفاع دارند. قابلیت تغییر فضای کار در میزهای اداری از طریق قرار دادن میزهای جانبی در کنار میز اصلی یا میزهای چند تکه امکان پذیر است. هر کدام از قطعات مبلمان به طور خاص با در نظر گرفتن چیدمان وسیلهها و تجهیزات خاص محیط کار، شامل کامپیوتر، تلفن، دفترچه، نوشتافزار، گیره و سایر اکسسوریها و لوازم جانبی اتاق کار، کشوها، جعبه ها، رخت آویز و سایر موارد طراحی میشوند. یکی از مشکلات اساسی در طراحی یکپارچه فرم و توجه توامان به عملکرد، در نظر گرفتن یک خروجی مخفی برای کابلها و سیمهای دستگاههای الکترونیکی است.

برای مثال میزهای پذیرش نوع خاصی از مبلمان هستند که برای ایستگاه کاری ویژهای طراحی شدهاند. این میزها باید چشمگیرترین قطعه محل ایستگاه کاریشان از جمله لابی هتل، موسسات، تالارها -و در کل جایی که پذیرای مشتری است-، باشند. این میزها نه تنها باید قابلیت اجرایی برای حالت کار نشسته را داشته باشند، بلکه برای کارهای ایستاده طولانی مدت هم باید مناسب باشند.


1.5- مبلمان برای آموزش
مبلمان برای آموزش به طور کلی شامل نیمکت، میز تحریر دانش آموزی، میز طراحی و میزهای تحریر ویژه میشود. برای طراحی مبلمان این گروه، باید حتما یک تفاوت اساسی را با سایر انواع مبلمان در نظر گرفت و آن طراحی ساختاری است که تحمل بار را داشته باشد. در واقع به دلیل ویژگیهای رفتاری کاربر، یعنی دانشآموزان که اکثرا در سنین کودکی و نوجوانی هستند، به مقاومت و پایداری و سختی این محصول باید توجه شود. نکته دیگری که باید در نظر گرفته شود الزام به استفاده از مواد غیرسمی در این مبلمان است.


1.6- مبلمان برای ذخیرهسازی
دسته مبلمان برای ذخیره شامل انواع گنجهها، کتابخانهها، قفسهها، کمد لباس، کشوها، کابینت آشپزخانه، صندوقچه، کنسول و کتابخانه کمدی میشود. این گروه از مبلمان بیشترین فراوانی را در میان سایر مبلمان دارند. این نوع از مبلمان با تنوع گستردهشان در فرم، بسته به کاربرد و اندازه چیزهایی متفاوتی را نگهداری میکنند.
این گروه میتواند با توجه به شیوه قرارگیری در اتاق به دو دسته سیار ( که به ساختار محیط متصل نیست؛ مانند صندوقچهها، کشوها، کابینت، بوفه و گنجه) و ثابت (که به دیوارهای اتاق فیکس شدهاند مثل کمددیواری و کابینت) تقسیم شود.


1.7- مبلمان چندمنظوره
در طراحی مبلمان چند منظوره از یک نیاز تا نیازهای مختلف کاربر در نظر گرفته شده است. این نیازها دلایل مختلفی دارند. اولین دلیل شاید رویای مشتریهای متمولی باشد که دوست دارند مبلمان با فرم خاص و منحصر بهفرد داشته باشند که آنها را با راه حلهای فنی خاص غافل گیر و نیازهای مختلف شان را برطرف کند. قسمتهای مختلف مبلمان چند منظوره جدید بیشتر برای فضاهای زندگی کوچکتر، محیط کار و امکانات مالی صاحبان آینده ساخته میشوند. معمولاً، مبلمان چند منظوره به صورت مبل با قابلیت دراز کشیدن؛ مبلهای تختخواب شو، مبل- قفسهها؛ برای کار و ذخیره سازی ساخته شدهاند.

1.8- مبلمان مکمل
گروه مبلمان مکمل شامل، تختهای گل، کاورها، پارتیشن و دیوایدر یا دیوار سیار است. غالباً، برای نیازهای انفرادی مشتریهایی که میخواهند اتاق را به طور کامل مبله کنند و انتظار آنها از فرم، روش ساخت و تکنولوژی ساخت یکسان است که به لحاظ زیبایی شناسی خوب به نظر برسد.

2.گروه بندی مبلمان بر اساس کیفیت
مفهوم کیفیت در ابتدا در فلسفه افلاطون دیده شده است، که به آن پایوت میگفت. ژولیس سزار، وقتی واژهنامه فلسفی لاتین را تدوین میکرد، برای این واژه یونانی، واژه لاتین «کوآلیتاس» را ساخت طبق گفته ارسطو، هر کیفیتی به دو گونه ظاهر میشود. کیفیت در اولین معنا یا معنای ظاهری خود ترکیبی از تنوع اشیا در خود موضوع است. نوع دوم از کیفیت شامل خواص گوناگون اشیا است. خواص در صفتهایی که تغییر میکنند قابل تشخیص است (گرما و سرما، سیاه و سفید، سبک و سنگین). همچنین ویژگیهای هر سود و زیانی را هم به کیفیت نسبت میدهد.
در زبان محاورهای، کیفیت معمولا این معنی را میدهد که شی یا سرویس مورد نظر چقدر با الزامات کسی که میخواهد کیفیت آن را بسنجد، مطابقت دارد. در این تعریف، ارزیابی ممکن است شامل همه یا بخشی از ویژگیهای شی مورد ارزیابی باشد؛ همچون: وزن، رنگ، شکل، ساختار، ترکیبات شیمیایی، شکل فیزیکی، تأثیر بر محیط، کارآمدی در اجرای عملکردهای خاص و غیره.

در ارزیابی کیفیت مبلمان، تحلیل جزئیات و ویژگیهای طرح، ساخت و ساز، عملکرد، ارگونومی، حفظ محیط زیست مستقیما برای استفاده تعریف میشود. هر قسمت از مبلمان، به عنوان یک شی حتی هنری، در چرخه زندگی طولانی مدت معمولاً از دو مرحله گذر میکند:
2.1- توسعه؛ طراحی و ساخت
2.2- استفاده؛ برطرف کردن نیازها
در مرحله اول، طراح و سازنده میتوانند فقط در تئوری یا در یک نمونه کوچک ارزیابی کیفی بر محصول مدل سازی شده و ساخته شده داشته باشند. ارزیابی حقیقی کیفی مبلمان مختلف وقتی اتفاق میافتد که تعداد زیادی از کاربران از آن استفاده کرده باشند. بنابراین، کیفیت مبلمان از دو نقطه نظر ارزیابی و مبلمان بر اساس باکیفیت بودن یا نبودن از طریق پایبندی به این نقطه نظرات دستهبندی میشود:
- ساخت: شامل ساختاری؛ که در آن کیفیت اتصالات، مواد، جایگذاری عناصر و قطعات، قابلیت تعمیر قطعات بررسی میشود. تکنولوژی که کیفیت ساخت صفحات، پردازش و نهایی کردن کار، نصب با کیفیت قطعات و بسته بندی و ... در آن توجه میشود. و مسائل اقتصادی؛ که سطح قیمت فروش، واقعی بودن قیمت تولید و نظایر این در آن اهمیت دارد.
- خواستههای کاربر: شامل عملکرد؛ که به ابعاد و اندازه مبلمان و متناسب بودن آن با آنتروپومتری گروه کاربر میپردازد و ارگونومی و راحتی کاربر درنظر گرفته شود تا در هر موقعیتی مبلمان عملکرد خود را حفظ کند زیبایی شناسی؛ که مطابق با آن زیبایی در فرم، هارمونی، هماهنگی و طراحی خلاقانه در ترکیب رنگها، بافتها و تطابق آن با محیط باید در نظر گرفته شود. در نهایت کاربرمحوری که به ایمنی، مقاومت، تعادل، دوام و ماندگاری، سادگی نصب و جدا سازی قطعات و ... میپردازد.